عصر مسجدسلیمان // محمدرضا مکوندی: منافع حاصل از کشف نفت برای دولت انگلیس بسیار چشمگیر و باعث برتری این کشور درمعادلات بین المللی شد. وقتی مردم کشورمان در صدد ملی کردن نفت کشورشان برآمدند برای انگلیسی ها که نزدیک به ۴۵ سال نفت ایران را بدون مزاحمت و بی دردسر به غارت می بردند ، […]

عصر مسجدسلیمان // محمدرضا مکوندی: منافع حاصل از کشف نفت برای دولت انگلیس بسیار چشمگیر و باعث برتری این کشور درمعادلات بین المللی شد. وقتی مردم کشورمان در صدد ملی کردن نفت کشورشان برآمدند برای انگلیسی ها که نزدیک به ۴۵ سال نفت ایران را بدون مزاحمت و بی دردسر به غارت می بردند ، بسیار گران آمد و قابل هضم نبود. آنها برای منصرف کردن ایرانیان از این تصمیم همه اهرمها را به خدمت گرفتند ، تحریم ، تهدید ، ایجاد اغتشاش و ناامنی در کشور ، وعده و وعید ، تطمیع که البته همه این راهها رفته برایشان عمدتا بی نتیجه ماند واما نومید نشدند نگرانی آنها بیشتر از ارتقاء آگاهی های مردم ساکن در حوزه های نفتی بود .
مخصوصا این واقعیت که جمعیت عشایری بختیاری که ظرفیت و توان رزمی بالایی نیز دارند در کنار حوزه های نفتی استقرار دارند. پس بشدت نگران بودند که مبادا مانند تجربه مشروطیت سیاستمداران و علماء به عشایر متوسل شوند و از آنها بخواهند که برای قطع ید بیگانه از منابع نفتی و ملی کردن آن وارد عمل شوند.. استعمار پیر و مکار به دنبال چاره و تدبیر بود. آنها با شناختی که از ساده دلی ، اخلاص و صفای باطنی عشایر داشتند ، نظام معتقدات و باورهای آنها را با راهکارهای مختلف و از جمله تبلغ فرقه ابداعی مذهبی سیاسی (طلوعی) هدف قرار دادند و چاره را در این دیدند که با طرح مسایل دینی ، از نگاه و زوایه ای جدید ، آنها را به امور دینی و اخروی مشغول سازند.پس با فرقه تراشی و تولید فکر انحرافی و ترویج آن کوشش کردند تا ذهن مردم مناطق نفتی را از مساله بسیار مهم نفت دور سازند و به اموراتی اشتغال پیدا کنند تا مانع از معطوف شدن ذهن آنها به نفت گردد.
ترویج عقیده ترک امور دنیایی و نفی جهان مادی و پرداختن به برخی امور معنوی و اخروی آن توام با مغالطه و سفسطه های عوام فریبانه، حربه کارساز آنها در تحقق این هدف بود. جریان شبه مذهبی « طلوعی » و «سروشی» محصول سیاست و تفکر انگلیسی ها در مقابله با خواست مردم ایران بود یکی از این راهها جلوگیری از آگاهی بومیان نسبت به این ثروت سرشار طبیعی یعنی نفت و پیامدهای بیشمار مثبت آن برای اقتصاد ملی و توسعه کشور بود. سواستفاده از احساسات مذهبی بومیان در ثثبیت تسلط بر مناطق نفتخیز بود که توسط اداره اطلاعات شرکت نفت ایران و انگلبیس طراحی و بوسیله جاسوس کارکشته بنام مستر جیکاک که کارمند وزارت مستعمرات انگلیس و سازمان جاسوسی اینتلیجنت سرویس بوداجرا می گردید.
این جاسوس مجرب کارمند ارشد اداره اطلاعات شرکت نفت ایران و انگلیس در مسجدسلیمان بود؛که به زبان لری بختیاری و عربی مسلط بود.
ریاست اداره اطلاعات شرکت نفت انگلیس که وظیفه اش ایجاد حاشیه امن و خنثی سازی هرگونه تنش از سوی رقبای انگلیس در مناطق بختیاری بود به عهده یک جاسوس کارکشته دیگر بنام آندرود بود. آندرود مدتی رییس بندر بصره در عراق و تسلط عجیبی برکار خود داشت و حتی موفق شده بود اتحادیه عرب را برعلیه حزب توده که وابسته به رقیب انگلیس یعنی شوروی بود بشوراند.
جیکاک سال ها بعنوان چوپان لال در منطقه بختیاری مسجدسلیمان بود تا توانست زبان بختیاری را روان صحبت کند و و تاریخ بختیاری را می دانست و جهت دسیسه و توطئه های استعماری و تفرقه اندازی و سوق دادن مردم به اندیشه های واهی و انحرافی و عقیم ساختن جنبش مردمی ملی شدن صنعت نفت به میان مردم ایران و بختیاری ها با برنامه های اداره اطلاعات شرکت نفت ایران و انگلیس وارد عمل گردید و باعث و بانی تفکر شبه مذهبی طلوعی گردید. جیکاک این افسر و مامور اطلاعاتی اینت%