عصر مسجدسلیمان // اصلی ترین فعالیت بشر برای بقاء و استمرار زندگی* کار *است. حل معضل بیکاری و توسعه کسب و‌کار متاثر از عوامل بسیاری است٬ اما در این نوشتاربه لزوم تغییر نگرش افراد اشاره شده است. همه ما به واسطه ی حضور در عصر تکنولوژی در کسری از ثانیه از دنیای اطرافمان آگاهی میابیم […]

عصر مسجدسلیمان // اصلی ترین فعالیت بشر برای بقاء و استمرار زندگی* کار *است.

حل معضل بیکاری و توسعه کسب و‌کار متاثر از عوامل بسیاری است٬ اما در این نوشتاربه لزوم تغییر نگرش افراد اشاره شده است.

همه ما به واسطه ی حضور در عصر تکنولوژی در کسری از ثانیه از دنیای اطرافمان آگاهی میابیم .‌کمتر کسی را میتوان یافت که از اوضاع اقتصادی و سیاسی امروز کشور آگاه نباشد.
پس باید در مسائل اتفاقات و شرایط ملی را در نظر گرفت در غیر این صورت موفقیت میسر نخواهد بود به عبارتی ملی بیاندیشیم و محلی عمل کنیم.

دنیای کسب و‌کار درکشور ما متناسب با شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و‌همین طور متاثر از دنیای کسب و‌کار دهکده جهانی درحال تحول و دگرگونی است تحولی که در نقاط دیگر کشور بسرعت در حال وقوع است‌.
تحولات اخیر کشور در کنار تغییر رویکرد جهانی کسب و‌کار٬ نگرش قشر جوان و کارجوی کشور را درخصوص کسب و‌کار درحال تغییر دادن است.
به بیان دیگر کسب و‌کارهای دانش بر و‌کارآفرین درحال فراگیر شدن بین کارجویان بخصوص دانشجویان هستند.

ما می بایست در مسجدسلیمان با هوشیاری تمام این دگرگونی ها را رصد کنیم و خود نیز به آن سمت وسو‌ گام برداریم.مادامی که ما در مسجدسلیمان شرایط را درک نکنیم و‌ متناسب با شرایط موجود حرکت نکنیم معضل هایی چون بیکاری استمرار خواهند داشت.
نگاه مهارت گرایانه در تحصیل در بسیاری از شهرهای کشور به وقوع پیوسته است.
یعنی محصلین سعی میکنند دانشی را بیاموزند که بتوانند از طریق دانش مکتسبه کسب و‌کاری راه اندازی کنند.
چراکه فضاهای دولتی دیگر پاسخگوی حجم عظیم فارغ التحصیلان نیست اند. و دانشجویان و‌کارآموزان باید نگرش خود را از کاریابی به کارآفرینی تغییر دهند که البته مطابق عرایض بالا در بسیاری از شهرهای کشور این تغییر نگرش اتفاق افتاده و یا در حال وقوع است.

اما متاسفانه در شهرما هنوز این نگرش بوجود نیامده و درصد قابل توجهی از محصلین ما همچنان با نگاه سنتی در حال کسب مدرک هستند تا بعد از اخذ مدرک در پشت دربهای بسته ی ادارات بنشینند.
‌قطعا با این نگرش باید تا همیشه فرزندان شایسته شهرمان را پشت درهای بسته ادارات مدرک بدست دید.

آیا وقت آن نرسیده است این نگاه تغییر کند؟

یکی دیگر از علائم دگرگونی های قابل تأمل درباب کسب و‌کار تغییری اندک ولی مهم در دروس مدارس است. اضافه کردن سرفصلها و‌کتب جدید در برنامه دانش آموزان تحت عنوان *کاروفناری* و یا این چنین موضوعاتی نشان ازتغییر نگاه کسب و‌کار در چشم انداز آینده کشور دارد.
این موضوع در سطح کلان بخاطر تقویت و آشنایی دانش آموزان از کسب و‌کارهایی که قرار است در آینده داشته باشند به دروس اضافه شده است.
هدف از این دروس علاوه بر نهادینه کردن فرهنگ دانش گرایی و مهارت گرایی٬ تغییر نگاه کاریابی به کارآفرینی در نسلهای آینده است.
اما آیا مفهوم این تغییرات در شهرما شناخته شده است؟آیا این موضوع در برنامه ما بعنوان والدین کنجانده شده است؟یا همچنان در گوش فرزندان خود دکتر ٬مهندس و‌خلبان شدن را نجوا میکنیم؟

‌به عقیده نگارنده ما در مسجدسلیمان هنوز این تغییرات را بخوبی درک نکرده و بکار نبسته ایم‌و همچنان نگاه سنتی به کسب و‌کار را در خود تقویت میکنیم و متاسفانه این نگرش را با این رویه به نسل بعد نیز انتقال خواهیم داد.
نوجوانان امروز همان جوانان فردایی هستند که قطعا باید روزی کسب و‌کاری آغاز کنند پس می بایست از هم اکنون آنها را با مدلهای کسب و‌کار آینده آشنا کرد و با شناخت صحیح شرایط آنها را راهنمایی کرد.
شوربختانه نگرش کنونی ما نشأت گرفته از عصر گذشته مسجدسلیمان و‌دوران پرفروغ صنعت نفت است.
رونق صنعت نفت در مسجدسلیمان کاهش داشته اما نگاه ما تغییر نکرد و همچنان ما به کارکردن برای صنایع دل بسته ایم و کارجویی را به کارآفرینی دانش بر ترجیح میدهیم.
جامعه ی موفق خواهد بود(درکسب و‌کار) که با تغییر شرایط تغییر نگرش دهد و خود را با شرایط وفق کند.
یادمان باشد یکی از دلایلی که مسجدسلیمان را امروز به این شکل تبدیل کرده است٬ عدم انعطلاف نسل گذشته ما بعد از افول صنعت مسجدسلیمان بود و نتوانستیم خود را با شرایط سازگار کنیم و شدیم انچه هستیم.
امروز نیز در نقطه عطفی دیگر بعنوان گذر از کسب و‌کارهای سنتی به کارآفرینی های دانش بر هستیم اگر نتوانیم با درک صحیحی از شرایط تغییر رویه دهیم اوضاع بغرنج کنونی با تمام تلاشهای که جهت حل آن می شود درآینده تشدیدخواهد شد و بیکاری ومهاجرت همچنان ادامه خواهد داشت.

به قلم رحمان محبی رئیس کانون شکوفایی خلاقیت و نوآوری مسجدسلیمان